Μία άσπρη ημέρα Τρίτη 16 Φεβρουαρίου!!!

Φυσικές επιστήμες στο Νηπιαγωγείο!

Τα παιδιά του νηπιαγωγείου έμαθαν για τον Νεύτωνα και τον «Νόμο της βαρύτητας».

Τι είναι η βαρύτητα; Γιατί στο διάστημα οι αστροναύτες πετάνε; Τι συμβαίνει όταν αφήνω από τα χέρια μου ένα αντικείμενο; Ποιος είναι ο Νεύτωνας και τι σχέση μπορεί να έχει με μία μηλιά; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα απαντήσαμε μαζί με τα παιδιά μας μέσα από δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα. Είδαμε την ιστορία του Νεύτωνα, μάθαμε τι τον ώθησε να διατυπώσει τον «Νόμο της βαρύτητας» και φτιάξαμε μια κατασκευή με τον Νεύτωνα να κάθεται κάτω από μία μηλιά. Ντυθήκαμε επιστήμονες, διαλέξαμε αντικείμενα από την καθημερινότητά μας και κάναμε πειράματα παρατηρώντας και καταγράφοντας τι συμβαίνει όταν αφήνουμε δύο αντικείμενα από το χέρι μας, ποιο φτάνει πρώτο στο έδαφος και γιατί..

Celebrating Burns Supper

On January 25th our kindergarteners were introduced to the traditional Scottish celebration of Burns Night. They learned interesting information about the life of the famous Scottish poet, Robert Burns, and discovered how and why Robert Burns’ birthday has become a cultural event celebrated around the globe, especially in his birth place, Scotland. Our pupils "travelled" to Scotland, met the highland cows and the beautiful thistles, got enthusiastic with the Highland games, the Scottish bagpipes, the tartan kilts and the haggis. After coloring our own tartan kilts, we were ready to celebrate our Burns supper. Our gym hall was transformed with flowers, tartan and tables to provide a wonderful background to the celebration. We read many famous poems of Robert Burns, made a toast to honor him and danced to the traditional Scottish sounds, closing our celebration with the Burns' famous Auld Lang Syne holding hands. Oh, what a great time we had! 

Συναισθηματική αγωγή στο Προνήπιο

Η συναισθηματική αγωγή αποτελεί θεμέλιο λίθο στην ανάπτυξη και την συναισθηματική ωρίμανση των παιδιών, καθώς τα βοηθά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να τα αναγνωρίζουν τόσο στον εαυτό τους, όσο και στους άλλους, αποκτώντας έτσι ενσυναίσθηση.

Με αφορμή τη θεματική ενότητα αυτή, μια μέρα εμφανίστηκαν στην τάξη μας πίνακες του σπουδαίου Ισπανού ζωγράφου, Jοan Miro. Τα παιδιά τους παρατήρησαν και προσπάθησαν να αναγνωρίσουν σε αυτούς τα διάφορα σχήματα, χρώματα και σχέδια. Ύστερα κοιτάξαμε άλλη μια φορά προσεκτικά και είπαμε τι νιώθουμε. Μιλήσαμε, λοιπόν, για τη χαρά, τη ζήλια, την έκπληξη, την ηρεμία, τον θυμό, τη λύπη και τον φόβο. Στη συνέχεια ακούσαμε διαφορετικές μουσικές και προσπαθήσαμε να βάλουμε και σε αυτές ένα συναίσθημα που τις χαρακτηρίζει. Ακούσαμε χαρούμενα τραγούδια, τραγούδια που προκαλούν φόβο και έκπληξη και άλλα που προκαλούν λύπη.

Την επόμενη μέρα, μας επισκέφθηκε η μικρή μας φίλη, η Συναισθηματικούλα και μας είπε την ιστορία της. Ήταν από πάντα ένα κοριτσάκι πολύ λυπημένο, ό,τι και αν συνέβαινε μέχρι που γνώρισε τον Miro και εκείνος θέλοντας να την κάνει χαρούμενη, της έδειξε την παλέτα του, η οποία ήταν γεμάτη χρώματα. Με αυτό τον τρόπο, της εξήγησε πως όπως κι εκείνος ζωγραφίζει με πολλά χρώματα για να είναι οι πίνακες του όμορφοι, έτσι και κάποιος δεν μπορεί να νιώθει μόνο ένα συναίσθημα για οτιδήποτε συμβαίνει. Από εκείνη την ημέρα η Συναισθηματικούλα αποφάσισε να διώξει τη λύπη από το πρόσωπό της και να φέρει στη ζωή της και όλα τα υπόλοιπα συναισθήματα.

Ενθουσιασμένοι κι εμείς από την ιστορία της, φτιάξαμε τη δική μας παλέτα και τη βάλαμε στην τάξη για να τη βλέπουμε συνέχεια και να μας θυμίζει πως όλα τα συναισθήματα θα έρθουν στην παρέα μας, αρκεί εμείς με τη σειρά μας να βρούμε τον τρόπο είτε να τα κρατάμε, είτε να τα διώχνουμε μακριά.

Τέλος, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ένα μεγάλο ταξίδι με το «τρένο των συναισθημάτων», με σκοπό να γνωρίσουμε ένα-ένα τα μέρη με όλα τα διαφορετικά συναισθήματα.

Καλό μας ταξίδι!!!

 

 

Διαθεματική δραστηριότητα Νηπιαγωγείου για το ανθρώπινο σώμα και τις πέντε αισθήσεις

Ο φίλος μας, ο Τούλης ο σκελετούλης, ήρθε στο σχολείο μας για να μιλήσει με τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας για το ανθρώπινο σώμα και τις 5 αισθήσεις.

Τα παιδιά σχεδίασαν το σώμα ενός συμμαθητή τους, πήραν τα πινέλα τους και το έβαψαν, γνώρισαν τον ανθρώπινο σκελετό κι έπαιξαν μαζί του κι έμαθαν για τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων. Υστέρα τα τοποθέτησαν στη σωστή θέση και έγραψαν το όνομά τους.

Και φυσικά δεν ξεχάσαμε να μιλήσουμε για όλα εκείνα που κάνουν το ανθρώπινο σώμα να παραμένει υγιές: την υγιεινή διατροφή, το νερό και την άσκηση...

Στο τέλος, μιλήσαμε για τις 5 αισθήσεις και τοποθετήσαμε κάθε λέξη  στην αίσθηση όπου ανήκε η κάθε μία.

Παιχνίδια στον κόσμο των χρωμάτων!

Με αφορμή τη μουσική του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, Μάνου Χατζιδάκι, ταξιδέψαμε με τα παιδιά των τμημάτων του Προνηπίου στον κόσμο των χρωμάτων. Ακολουθώντας τις μελωδίες του τα παιδιά γνώρισαν ένα ένα από την αρχή τα χρώματα, έπαιξαν με αυτά και η τάξη πλημμύρισε τραγούδια, παιχνίδια και χρώματα!

Ύστερα αναλαμβάνοντας τον ρόλο μικρών εξερευνητών, έπαιξαν και πειραματίστηκαν με αυτά ανακαλύπτοντας έτσι όλους τους πιθανούς συνδυασμούς τους.

Μικροί παλαιοντολόγοι εν δράσει στο Νηπιαγωγείο μας!

Τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας έβαλαν τη στολή του επιστήμονα- παλαιοντολόγου και ξεκίνησαν το ταξίδι της εξερεύνησης και της ανακάλυψης! Μάθαμε για την εποχή των δεινοσαύρων και για τα είδη τους, πήραμε τα εργαλεία μας και κάναμε ενδιαφέροντα πειράματα! Ανακαλύψαμε οστά δεινοσαύρων σε πετρώματα από γύψο, λιώσαμε «παγετώνες» που μέσα έκρυβαν δεινόσαυρους, φτιάξαμε ηφαίστειο το οποίο έκανε έκρηξη μπροστά στα μάτια των ενθουσιασμένων παιδιών! Ακόμη,  παίξαμε  παιχνίδια μαθηματικών με τα ίχνη των δεινοσαύρων, μάθαμε καινούριο λεξιλόγιο σχετικά με τον εξοπλισμό ενός παλαιοντολόγου και τους δεινόσαυρους και φτιάξαμε απολιθώματα δεινοσαύρων από πηλό.

Η εξερεύνησή μας όμως δεν σταμάτησε εκεί!  Διαβάσαμε παραμύθια για την εποχή των δεινοσαύρων και με τη βοήθεια των Τ.Π.Ε. και, συγκεκριμένα, με την επαυξημένη πραγματικότητα 3D μέσω τάμπλετ, είδαμε τους δεινόσαυρους να κάνουν βόλτες στην τάξη μας!

Οι δεινόσαυροι ωθούν τα παιδιά να γίνουν μικροί επιστήμονες. Καθώς η επιστήμη έχει πολλά βιωματικά μέρη, αυτή είναι μια αγαπημένη διάσταση κάθε παιδιού που αναζητά την πρόκληση της προσωπικής εμπλοκής από την οποία θα αποκομίσει άμεσα ευχαρίστηση και ικανοποίηση της περιέργειας και 

Ευχές για ευτυχισμένες γιορτές με υγεία.

Γνωριμία με τον Γιάννη Τσαρούχη στο Νηπιαγωγείο μας

Τα παιδιά του νηπιαγωγείου ταξίδεψαν στον μαγικό κόσμο της ζωγραφικής και γνώρισαν ένα από τους σπουδαιότερους ζωγράφους του 20ου  αιώνα, τον Γιάννη Τσαρούχη.

Στον πίνακα «Οι Τέσσερις Εποχές», οι εποχές απεικονίζονται με ανθρώπινες μορφές , δύο άνδρες και δύο γυναίκες, που στέκονται μπροστά σ’ ένα τραπέζι με φρούτα. Με τον τρόπο αυτό ο Γιάννης Τσαρούχης αναδεικνύει την ομορφιά της ανθρώπινης ύπαρξης. Τα παιδιά διασκέδασαν, περιέγραψαν τους πίνακες, εξήγησαν τον λόγο που χρησιμοποιούνται διαφορετικά χρώματα και φρούτα σε κάθε πίνακα και μάντεψαν ποια εποχή συμβολίζει ο κάθε ένας ενισχύοντας παράλληλα τη γλωσσική τους ανάπτυξη.

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Τα «Πασχαλάκια» γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων με πολλά παιχνίδια στην αυλή! Μίλησαν για τα δικαιώματα των ζώων και για τον σεβασμό που πρέπει να τους δείχνουμε! «Έχουν καρδούλα και δεν πρέπει να τα πληγώνουμε», «με μια βόλτα τα κάνουμε να χαμογελούν ακόμη και αν δεν μπορούμε να δούμε το χαμόγελό τους»….

Story time…

“If we expose kids to books and art, nothing but good can come from it…”

Our children listen to the story “I can do it”!!! Our big book was about Gary who learned to try… his friends helped him to realize the importance of trying… We talked about trying and never give up! We can achieve lots of things if we try… The children developed their vocabulary and they agreed on trying and never give up!!!!

Books make us develop our vocabulary and we read lots of them…