Η 1η χειμερινή εξόρμηση μας το Σάββατο 8-2-2020 στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Οι μαθητές Α΄ έως ΣΤ΄ τάξης μπορούν να συμμετέχουν στα προγράμματα: σκι και σκαφάκι (έλκηθρο).

Η διδασκαλία της ποίησης στο Προνήπιό μας

Κατά βάθος η ποίηση είναι μια καρδιά φορτωμένη όλο τον κόσμο....

...τον κόσμο των παιδιών που αγαπούν, νιώθουν, εκφράζονται...

που χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους και τα συναισθήματά τους...

Αυτό κάναμε και με τα παιδιά του προνηπίου μας

ζωντανεύοντας το ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη «Το φεγγαράκι απόψε»:

 

Το φεγγαράκι απόψε στον γιαλό θα πέσει, ένα βαρύ μαργαριτάρι.
Κι απάνω μου θα παίζει το τρελό τρελό φεγγάρι.

Όλο θα σπάει το κύμα ρουμπινί στα πόδια μου σκορπίζοντας αστέρια.
Οι παλάμες μου θα ‘χουν γενεί δυο περιστέρια…

 

Κώστας Καρυωτάκης

Επίσκεψη μαθητών Α΄ τάξης στον Πολυχώρο Ένεκα Παιδείας

Οι μαθητές της Α’ τάξης του Σχολείου μας επισκέφτηκαν  τον πολυχώρο Ένεκα Παιδείας, όπου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το τρένο με τα συναισθήματα».

Όταν ένα τρένο έχει φτερά και ταξιδεύει στις χώρες των συναισθημάτων τα παιδιά βιάζονται να επιβιβαστούν για το παραμυθένιο ταξίδι. Οι μικροί ταξιδιώτες μας γέμισαν τα βαγόνια με επιθυμίες και όνειρα. Ταξίδεψαν στις χώρες του θύμου, της λύπης, του φόβου, της χαράς και της αγάπης. Έμαθαν να επιλέγουν σωστά τις λέξεις, τις εικόνες, τα χρώματα, τις κινήσεις και τα τραγούδια που ταιριάζουν σε κάθε συναίσθημα.

Επίσκεψη μαθητών Στ΄τάξης στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Οι μαθητές της Στ΄ τάξης επισκέφτηκαν στις 28/1, ημέρα Τρίτη, το Παναθηναϊκό Στάδιο, γνωστό και ως Καλλιμάρμαρο,  συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αγαπώ τον αθλητισμό-Kids’Athletics» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το «Καλλιμάρμαρο αποτελεί δημιούργημα των αρχαίων Αθηναίων και είναι προορισμένο από τα αρχαία χρόνια να φιλοξενεί την ευγενή άμιλλα του νου και του σώματος. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης οι μαθητές έζησαν μια ξεχωριστή εμπειρία μέσα σε έναν χώρο που  αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της ιστορίας μας και είναι ταυτόχρονα ένα σύμβολο του παγκόσμιου αθλητισμού.  Μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα αυτόματης ακουστικής ξενάγησης μπόρεσαν να γνωρίσουν κάθε γωνιά του Σταδίου. Επιπλέον είδαν  από κοντά αφίσες και δάδες των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1896 έως σήμερα. Στη συνέχεια μέσα από ένα οργανωμένο αθλητικό πρόγραμμα στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου είχαν τη δυνατότητα να  προσεγγίσουν βιωματικά τα αθλήματα του μπάσκετ και του βόλεϊ. Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος προσφέρθηκαν στους μαθητές αναμνηστικά διπλώματα και μετάλλια.

Επίσκεψη μαθητών Δ΄ τάξης στο Μουσείο Πειραμάτων

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης του Σχολείου μαςεπισκέφτηκαν το Μουσείο Πειραμάτων. Το πρόγραμμα που παρακολούθησαν είχε θέμα «Μετεωρολογία: Τα παιχνίδια του καιρού».

Η Μετεωρολογία και οι εφαρμογές της αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής μικρών και μεγάλων. Όμως, πού συμβαίνουν τα καιρικά φαινόμενα; Μαθαίνουμε τα πάντα για την ατμόσφαιρα μέσα από πειράματα. Πώς γίνονται οι μετεωρολογικές μετρήσεις; Χρησιμοποιούμε μετεωρολογικά όργανα, ψηφιακά, αναλογικά όργανα, ακόμα και αυτοσχέδια και μετράμε την υγρασία, τη θερμοκρασία, την ατμοσφαιρική πίεση κ.α. Μέσα από δραστηριότητες και πειράματα κατανοούμε το μηχανισμό και την αιτία δημιουργίας των καιρικών φαινομένων. Δε θα μπορούσαμε βέβαια να μη γίνουμε, έστω και για λίγο, μικροί μετεωρολόγοι, οπότε μελετώντας τα μέτωπα σε ένα χάρτη πρόγνωσης σχεδιάζουμε και παρουσιάζουμε το δικό μας δελτίο καιρού.

Ο Οδυσσέας Ελύτης στο Νηπιαγωγείο μας!

Τα παιδιά του νηπιαγωγείου γνωρίζουν τον Οδυσσέα Ελύτη μέσα από το μελοποιημένο ποίημά του «Η Μάγια» με στόχο την καλλιέργεια  της γλωσσικής έκφρασης, του συναισθήματος, του σώματος και της ψυχής τονίζοντας τη δύναμη της ποίησης ως μέσου πολιτιστικής ανύψωσης και εκτοπίζοντας τη στείρα γνώση μέσα από μια ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού.

Οι μαθητές φόρεσαν τις στολές δραματοποίησης και ταξίδεψαν στους ουρανούς, παίζοντας με τα αστέρια και γνωρίζοντας τη Μάγια, την Πούλια και τον Αυγερινό.

Καλώς ήρθες χειμώνα, από τα παιδιά του Προνηπίου μας

 

Καλώς ήρθες χειμώνα... με το τσουχτερό το κρύο, με τα γυμνά σου δέντρα και το χιόνι το λευκό. Τι είναι αυτό όμως που σε κάνει τόσο αγαπητό; αναρωτηθήκαμε με τα παιδιά του Προνηπίου μας, αφού διαβάσαμε μια παραμυθένια χειμωνιάτικη ιστορία και τότε καταλήξαμε: είναι ο χιονοπόλεμος που μας αρέσει, είναι τα ζώα που ζουν στον Βόρειο Πόλο και τα αγαπάμε πολύ όπως οι πιγκουίνοι και οι πολικές αρκούδες και φυσικά οι χιονάνθρωποι που φτιάχνουμε. Η χαρά και η μαγεία βρίσκεται παντού, γιατί όπως έλεγε και ο Άλμπερτ Καμύ: «Στη μέση του χειμώνα ανακάλυψα τελικά ότι μέσα μου υπάρχει ένα αόρατο καλοκαίρι...»

Kindergarten: Our five senses

Our five senses allow us to enjoy the world around us -- the taste of our food, the sound of music, the beauty of a sunrise, the softness of our mom’s hand, and the fragrance of a flower. Children may recognize the importance of their senses, but they don't often focus on them individually. This month we have created and gathered a multitude of games, activities, arts and crafts to help our children learn about each of the five senses. We, also, observed flashcards and REALIA, matched them to the correct sense and finally, described and discussed what we are experiencing and observing in the world around us.

Επίσκεψη μαθητών της ΣΤ΄ τάξης στο Μουσείο Πειραμάτων

Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξηςτου Σχολείου μας επισκέφτηκαν το Μουσείο Πειραμάτων, όπου  παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Μαγική Χημεία».

Πόσα από τα υλικά καθημερινής χρήσης είναι προϊόντα έρευνας ενός χημικού εργαστηρίου; Χρώματα, καθαριστικά, τρόφιμα, ποτά, καλλυντικά, σχεδόν όλα! Γίναμε , λοιπόν και εμείς για λίγο μικροί χημικοί και πραγματοποιήσαμε ασφαλή πειράματα, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό και τα αντιδραστήρια ενός αληθινού χημικού εργαστηρίου. Ξεκινήσαμε με δραστηριότητες για τα μόρια, τα άτομα, τα στοιχεία και τις χημικές ενώσεις. Μελετήσαμε τις χημικές αντιδράσεις με διαλύματα που αλλάζουν χρώμα, παράγουν ζέστη ή κρύο, αφρό και ίζημα. Συνεχίσαμε με τα οξέα, τις βάσεις και τους δείκτες κάνοντας από κλασικά πειράματα χημείας έως και… εκρήξεις!!!

Ευχές για καλή χρονιά από τα παιδιά του Προνηπίου μας

Το 2020 έφτασε και τα παιδιά του προνηπίου μας γιόρτασαν τον ερχομού του νέου έτους, αφού μίλησαν για την έννοια του χρόνου. Έκοψαν τα δικά τους αστέρια, έκαναν μια ευχή κι έπειτα τη ζωγράφισαν... Έκλεισαν τα μάτια και ευχήθηκαν να γίνει πραγματικότητα: Υγεία, Αγάπη, Ειρήνη, Χαμόγελα και πολλή Μαγεία!

Σας ευχόμαστε καλή χρονιά!

Γνωριμία των παιδιών του Νηπιαγωγείου μας με τον Κωστή Παλαμά

Οι μαθητές του νηπιαγωγείου μας γνωρίζουν τον Κωστή Παλαμά μέσα από το ποίημα «Τα σχολεία χτίστε». Μιλούν για τις προσδοκίες που έχουν από τη φετινή χρονιά και ζωγραφίζουν αυτά που ονειρεύονται να κατακτήσουν πριν φύγουν από το νηπιαγωγείο.

«... Λιτά χτίστε τα, απλόχωρα,
μεγάλα, γερά θεμελιωμένα,
απ’ της χώρας, ακάθαρτης,
πολύβουης, αρρωστιάρας, μακριά.»