Επίσκεψη μαθητών Ε΄ τάξης στο ΕΛΒΑΛ – Κέντρο Ανακύκλωσης Αλουμινίου

Οι μαθητές έμαθαν πως να γίνουν  πρεσβευτές ανακύκλωσης, αλλά και διαχειριστές των  απορριμμάτων της καθημερινής ζωής  τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στο Δημοτικό.

Παγκόσμια  Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η οποία καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People–IBBY) το 1966.

Η επιλογή της ημέρας δεν έγινε τυχαία. Είναι η ημέρα που γεννήθηκεο μεγάλοςΔανός συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Στόχος της ημέρας είναι να αναγνωρίσουν τα παιδιά την αξία των βιβλίων, να αγαπήσουν το βιβλίο και το διάβασμα, αλλά και να ενδιαφερθούν οι μεγαλύτεροι για το παιδικό βιβλίο.

Η  συγγραφέας κα Δήμητρα Φώτου στα Εκπαιδευτήρια Πασχάλη

Για να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου προσκαλέσαμε στο σχολείο μας τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων κα Δήμητρα Φώτου.Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του σχολείου μας και οι μαθητές όλων των τάξεων είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τη συγγραφέα του βιβλίου «Το χαμένο σωσίβιο», να συνομιλήσουν μαζί της και να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία, που πραγματικά τους έμεινε αξέχαστη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στο Νηπιαγωγείο.

Διεθνής Μαθηματικός Διαγωνισμός «Καγκουρό» Σάββατο, 30 Μαρτίου 2019

Ευχαριστούμε που επιλέξατε τα Εκπαιδευτήρια ΠΑΣΧΑΛΗ ως εξεταστικό κέντρο του Διεθνούς Μαθηματικού Διαγωνισμού «Καγκουρό».

Για τη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό θα πρέπει να γνωρίζετε τα παρακάτω:

Ημερομηνία και χώρος διεξαγωγής του διαγωνισμού:

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, με ώρα έναρξης 9:00 π.μ. στον χώρο του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων μας (Υψηλάντη 9 Αργυρούπολη). Οι μαθητές που θα θελήσουν να λάβουν μέρος, θα πρέπει να προσέλθουν στις 8:35 π.μ..

Η προσέλευση και αναχώρηση των μαθητών και μαθητριών στο εξεταστικό κέντρο, θα γίνει με την ευθύνη των Γονέων. Η διάρκεια της εξέτασης είναι 1 ώρα και 30 λεπτά.

Στον Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό «Καγκουρό« συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες από Β΄ Δημοτικού έως γ΄ Λυκείου από  πολλές χώρες της υφηλίου εδώ και 21χρόνια.

 Η φιλοσοφία του «Καγκουρό», είναι τελείως διαφορετική από τους γνωστούς διαγωνισμούς που ανιχνεύουν ταλαντούχους μαθητές. Βασίζεται στην αρχή ότι τα μαθηματικά είναι μια κουλτούρα η οποία πρέπει να παρέχεται σε όλους. Ειδικά, επειδή τα Μαθηματικά καλλιεργούν τη σκέψη και φέρνουν πνευματική ικανοποίηση, δεν πρέπει να απευθύνονται μόνο σε λίγους. Οι ερωτήσεις στις οποίες διαγωνίζονται οι μαθητές δεν απαιτούν ειδικές γνώσεις μαθηματικών ούτε απευθύνονται μόνο σε μαθητές με ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά. Ο κοινός νους, η καθαρή σκέψη και η αγάπη για τα Μαθηματικά είναι αρκετά εφόδια για να αντιμετωπίσει κανείς τα θέματα του διαγωνισμού. Οι ερωτήσεις έχουν, ως επί το πλείστον, διασκεδαστικό χαρακτήρα και είναι ελκυστικές στους μαθητές.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης οι μαθητές χρειάζεται να έχουν τα εξής:

Ένα μολύβι ή στυλό με το οποίο θα σημειώνουν τις απαντήσεις τους  στο ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ που θα τους δοθεί και μία σβήστρα.  Στις απαντήσεις δεν επιτρέπεται η χρήση διορθωτικού (μπλάνκο), γι’ αυτό καλό είναι να σημειώνει κανείς την απάντηση που θεωρεί σωστή μόνο αφού είναι εντελώς βέβαιος. Αν υπάρχει ασάφεια στο ποια απάντηση σημειώθηκε, θα θεωρηθεί ως λάθος απάντηση. Τα γεωμετρικά όργανα δεν είναι απαραίτητα. Δε θα ζητηθεί να σχεδιάσουν οι διαγωνιζόμενοι κάτι από το οποίο θα βαθμολογηθούν. Όμως μπορεί τα γεωμετρικά όργανα να φανούν χρήσιμα σε κάποιους, όταν εργάζονται στο πρόχειρό τους. Όσοι μαθητές επιθυμούν μπορούν να έχουν μαζί τους την κασετίνα τους.

Καλή επιτυχία!!

 

Παρέλαση 25ης Μαρτίου 2019

ΧΟΡΩΔΙΑ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

Εορτασμός 25ης Μαρτίου από τους μαθητές του Δημοτικού.

Η 25η Μαρτίου είναι μια ημέρα με διπλή σημασία για εμάς τους Έλληνες. Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό και την επανάσταση του 1821.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

Γιορτή 25ης Μαρτίου Νηπιαγωγείο.

Τα παιδιά του προνηπίου και του νηπιαγωγείου γιόρτασαν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 και παρουσίασαν σημαντικές στιγμές από τον μεγάλο ξεσηκωμό του έθνους μας.

Τα μικρά μας παλικαράκια ξεκίνησαν τη γιορτή μ΄ έναν λεβέντικο χορό, ενώ τα λυγερόκορμα κορίτσια των προνηπίων μας χόρεψαν την όμορφη Γερακίνα. Το ‘Κρυφό σχολειό’, όπου τα παιδιά μάθαιναν γράμματα για να κρατήσουν ζωντανή την Ελληνική γλώσσα, και τις ‘Σουλιώτισσες’, που προτίμησαν τον γκρεμό από την υποταγή, παρουσίασαν τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας.  

Παγκόσμια ημέρα ποίησης.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης, που γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου, οι μαθητές της Γ’ Τάξης έφτιαξαν δικά τους ποιήματα. Στην τάξη μιλήσαμε για τα χαϊκού και τα λίμερικ και τη σημασία τους στη Λογοτεχνία και ειδικότερα στη Λογοτεχνία για παιδιά και νέους.  Σύμφωνα με τον ορισμό του Rodari (1994) το λίμερικ είναι ένα είδος αστείου «παράλογου» ποιήματος με πέντε στίχους, το οποίο προέρχεται από την Αγγλική Λογοτεχνία. Εισάγεται στην Παιδική Λογοτεχνία με το έργο του Edward Lear “The Book of Non-sense” και δίνει μια πρωτόγνωρη ελευθερία στην ποίηση. Σύμφωνα με τους μελετητές, το λίμερικ είναι ιδανικό είδος για την παιδική ηλικία και τη σχολική τάξη, καθώς απελευθερώνει και ευνοεί τη δημιουργική έκφραση.

English kindergarten Paschalis

Ομιλία για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας

Η Παιδίατρος- Παιδοενδοκρινολόγος κ. Ειρήνη Καλουμένου MD. PhD του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού , μίλησε  στους μαθητές  μας για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας.

Στόχος  της ομιλίας της ήταν η ευαισθητοποίηση των παιδιών στο θέμα της υγιεινής και ισορροπημένης  διατροφής και  της άσκησης, γνωρίζοντας ότι στην παιδική και εφηβική ηλικία τίθενται οι βάσεις για μια υγιή ενήλικο ζωή (σωματική, πνευματική, ψυχική υγεία) και με το δεδομένο ότι η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας στις ηλικίες αυτές, η οποία επηρεάζει και την υγεία στην ενήλικη ζωή.

Τα παιδιά έμαθαν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, ποιες τροφές πρέπει να τρώμε και ποιες να αποφεύγουμε, την σημασία του σωστού πρωινού, την σπουδαιότητα της οικογένειας στην υιοθέτηση υγειούς διατροφικού προτύπου και την σημασία της συχνής αν όχι καθημερινής αθλητικής δραστηριότητας.

Παράσταση αγγλικού εκπαιδευτικού θιάσου “English Theatre Club” για τους μαθητές των τάξεων Ε΄& ΣΤ΄ Δημοτικού “Love versus Hate”

Το αγγλικό εκπαιδευτικό θέατρο “English Theatre Club”,  παρουσίασε στο θέατρο του Σχολείου μας,  το έργο "Love versus Hate”.

Η παράσταση  αποτέλεσε  μια θεατρική σπουδή πάνω στο έργο του Σαίξπηρ “Ρωμαίος και Ιουλιέτα”. Αυτούσια αποσπάσματα από το σαιξπηρικό έργο, συνδυάστηκαν με μία παράλληλη ιστορία που οι μαθητές  ανακάλυψαν  επί σκηνής.

Η παράσταση ήταν   μια σύγχρονη ματιά στο έργο του μεγάλου Βάρδου που έφερε τους μαθητές σε επαφή με την κλασική τραγωδία, αλλά και με τα διαχρονικά θέματα όπως “Διαμάχη”, “Βία”, “Ρατσισμός”.