Δ΄Τάξη «Μετεωρολογία: Τα παιχνίδια του καιρού».

Η Μετεωρολογία και οι εφαρμογές της αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής μικρών και μεγάλων. Όμως, πού συμβαίνουν τα καιρικά φαινόμενα; Μαθαίνουμε τα πάντα για την ατμόσφαιρα μέσα από πειράματα. Πώς γίνονται οι μετεωρολογικές μετρήσεις; Χρησιμοποιούμε μετεωρολογικά όργανα, ψηφιακά, αναλογικά όργανα, ακόμα και αυτοσχέδια και μετράμε την υγρασία, τη θερμοκρασία, την ατμοσφαιρική πίεση κ.α. Μέσα από δραστηριότητες και πειράματα κατανοούμε το μηχανισμό και την αιτία δημιουργίας των καιρικών φαινομένων. Δε θα μπορούσαμε βέβαια να μη γίνουμε, έστω και για λίγο, μικροί μετεωρολόγοι, οπότε μελετώντας τα μέτωπα σε ένα χάρτη πρόγνωσης σχεδιάζουμε και παρουσιάζουμε το δικό μας δελτίο καιρού.

Επαυξημένη πραγματικότητα ως εποπτικό υλικό στο Νηπιαγωγείο!

Με αφορμή το θέμα το «Ηλιακό μας σύστημα» που προσεγγίσαμε με τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας, ήρθαμε σε επαφή με τα tablet και εκπαιδευτικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality). Αφού  συζητήσαμε για τον σωστό τρόπο χρήσης και τους κανόνες που διέπουν τις κινητές συσκευές, ταξιδέψαμε στο διάστημα όπου παρακολουθήσαμε την κίνηση των πλανητών μπροστά στα μάτια μας. Ένα διαστημικό όχημα βγήκε από τις σελίδες του βιβλίου μας και εμφανίστηκε στον πλανήτη Άρη, ενώ κομήτες γέμισαν τον ουρανό της τάξης μας.

Ταξίδι στο διάστημα

Ποιος δεν έχει ονειρευτεί ένα ταξίδι στο διάστημα; Μία βόλτα στο φεγγάρι… Το νηπιαγωγείο μας είναι τυχερό, γιατί βρήκε εισιτήρια κι έτσι τα παιδάκια μας έκαναν το πιο όμορφο και υπέροχο ταξίδι! Γνωρίσαμε όλους τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος και μάθαμε για τα χαρακτηριστικά τους. Αναπαραστήσαμε τις θέσεις τους στο σύμπαν και παίξαμε μουσικοκινητικά και επιτραπέζια παιχνίδια. Η ρομποτική που πάντα μας προκαλεί το ενδιαφέρον μας ταξίδεψε στους πλανήτες με συντροφιά το αγαπημένο μας ρομπότ!

Αριθμοί Έκτακτης Ανάγκης.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τον αριθμό 112 και στο πλαίσιο του διαθεματικού μας πρότζεκτ «Πρώτες Βοήθειες για Μικρούς Διασώστες», τα τμήματα της Γ’ Δημοτικού ενημέρωσαν τις υπόλοιπες τάξεις για το αριθμό αυτό και τη χρησιμότητά του. Επίσης, φτιάξαμε και τοιχοκολλήσαμε στους διαδρόμους του σχολείου μας αφίσες ενημέρωσης για τους Αριθμούς Έκτακτης Ανάγκης.

Εσείς γνωρίζετε τον αριθμό 112;Το 112 για επείγουσες ανάγκες λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1991. Ο κοινός αριθμός κλήσης για έκτακτες ανάγκες λειτουργεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την κλήση στο 112 ειδοποιούνται ταυτόχρονα οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ στην κάθε χώρα και κινητοποιούνται ανάλογα με την ανάγκη που έχει προκύψει.

 

Επίσκεψη μαθητών Α΄ τάξης στον Πολυχώρο Ένεκα Παιδείας.

Τη Δευτέρα 11-2-2019, οι μαθητές της Α’ τάξης του Σχολείου μας  επισκέφτηκαν τον πολυχώρο Ένεκα Παιδείας, όπου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το τρένο με τα συναισθήματα».

Όταν ένα τρένο έχει φτερά και ταξιδεύει στις χώρες των συναισθημάτων τα παιδιά βιάζονται να επιβιβαστούν για το παραμυθένιο ταξίδι. Οι μικροί ταξιδιώτες γέμισαν τα βαγόνια με επιθυμίες και όνειρα. Ταξίδεψαν στις χώρες του θύμου, της λύπης, του φόβου, της χαράς και της αγάπης και έμαθαν να επιλέγουν σωστά τις λέξεις, τις εικόνες, τα χρώματα, τις κινήσεις και τα τραγούδια που ταιριάζουν σε κάθε συναίσθημα.

Συμμετοχή του σχολείου μας στην 3η ημερίδα Φυσικών Επιστημών.

Οι μαθητές των τάξεων Ε΄και Στ΄ συμμετέχουν με κατασκευές και πειράματα.

Συμμετοχή του Σχολείου μας στο Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό «Καγκουρό 2019» με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών μας των τάξεων Β’ έως ΣΤ’.

Η φιλοσοφία του «Καγκουρό», είναι τελείως διαφορετική από τους γνωστούς διαγωνισμούς που ανιχνεύουν ταλαντούχους μαθητές. Βασίζεται στην αρχή ότι τα μαθηματικά είναι μία κουλτούρα η οποία πρέπει να παρέχεται σε όλους. Ειδικά, επειδή τα μαθηματικά καλλιεργούν τη σκέψη και φέρνουν πνευματική ικανοποίηση, δεν πρέπει να απευθύνονται μόνο σε λίγους. 

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές από τη Β’ τάξη Δημοτικού μέχρι και τη Γ’ Λυκείου. Οι ερωτήσεις στις οποίες διαγωνίζονται δεν απαιτούν ειδικές γνώσεις μαθηματικών ούτε απευθύνονται (μόνο) σε μαθητές με ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά. Ο κοινός νους, η καθαρή σκέψη και η αγάπη για τα μαθηματικά είναι αρκετά εφόδια για να αντιμετωπίσει κανείς τα θέματα του διαγωνισμού. Οι ερωτήσεις έχουν, ως επί το πλείστον, διασκεδαστικό χαρακτήρα και είναι ελκυστικές στους μαθητές.

Ο κάθε μαθητής γράφει σε θέματα που αντιστοιχούν στο επίπεδο της τάξης του.  

Η συνδρομή για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό έχει καθοριστεί στα 12,50 ευρώ. Οι εγγραφές γίνονται απευθείας στο «Κέντρο Εξέτασης του Σχολείου μας»  έως τις 11  Μαρτίου 2019, ημέρα Δευτέρα.

 Υπάρχουν έξι διαφορετικά επίπεδα θεμάτων ανάλογα με την τάξη του μαθητή.

Επίπεδο Β’ Δημοτικού,

Επίπεδο 1: απευθύνεται σε μαθητές Γ’ και Δ’ τάξης Δημοτικού,

Επίπεδο 2: απευθύνεται σε μαθητές Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού,

Επίπεδο 3: απευθύνεται σε μαθητές Α’ και Β’ τάξης Γυμνασίου,

Επίπεδο 4: απευθύνεται σε μαθητές Γ’ Γυμνασίου και Α’ τάξης Λυκείου,

Επίπεδο 5: απευθύνεται σε μαθητές Β’ και Γ’ τάξης Λυκείου

Τα θέματα είναι πολλαπλής επιλογής. Σε κάθε θέμα υπάρχουν πέντε απαντήσεις από τις οποίες μία θα είναι σωστή. Όλα τα θέματα μπορούν να απαντηθούν με τις γνώσεις που αποκομίζουν οι μαθητές από το Σχολείο.Για τους μαθητές της Β’ τάξης Δημοτικού υπάρχουν 21 ερωτήσεις. Για τους μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης υπάρχουν 24 ερωτήσεις και για τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης 30 ερωτήσεις. Δε χρειάζεται να απαντήσει κανείς σε όλες τις ερωτήσεις. Το Καγκουρό δεν είναι εξέταση και δεν υπάρχει βαθμολογική βάση. Το Καγκουρό είναι διαγωνισμός: σε όσες περισσότερες ερωτήσεις απαντήσει κανείς, τόσο αυξάνει την πιθανότητά του να βραβευτεί.Όλοι οι μαθητές που παίρνουν μέρος στο διαγωνισμό λαμβάνουν δώρα με ενδιαφέρον εκπαιδευτικό περιεχόμενο, ανεξάρτητα από την επίδοσή τους, και μια βεβαίωση συμμετοχής. Επίσης, ένας στους έξι μαθητές λαμβάνει επιπρόσθετο συμβολικό βραβείο, με βάση την επίδοσή του.

 

  Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Σχολείου μας επισκέφτηκαν  τον πολυχώρο Ένεκα Παιδείας και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ήρωες, θεοί και μύθοι». Ο μύθος της Περσεφόνης γίνεται  η αφορμή ώστε  μαζί με τον Ιάσονα και το χρυσόμαλλο κριάρι του να ταξιδέψουν στον «μυθικό»  Όλυμπο. Εκεί συνάντησαν τους αρχαίους θεούς, έμαθαν για τις αρετές και τα κουσούρια τους και μιμήθηκαν  τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα! Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα  των θεών  πραγματοποίησαν  (με παιγνιώδη μορφή σε  μουσικοκινητική αναπαράσταση) μερικούς από τους άθλους του Ηρακλή και του Θησέα, έπεισαν τους θεούς να αναλάβουν την εξουσία και  σχεδίασαν έναν  καλύτερο κόσμο. Σε μια ζωντανή αναπαράσταση της λειτουργίας της δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα οι μαθητές βρήκαν την ευκαιρία στην εκκλησία του δήμου να εκφράσουν τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους, να προτείνουν λύσεις και να ψηφίσουν τον αρχηγό τους στον νέο κόσμο που ονειρεύονται.

 
 

Η ποίηση στην προσχολική ηλικία.

«Οι μεγάλοι ακούνε τις λέξεις αλλά δεν τις προσέχουν…

Οι μεγάλοι διαβάζουν τις λέξεις αλλά δεν τις νιώθουν…

Οι μεγάλοι αρθρώνουν τις λέξεις αλλά δεν τις γεύονται…

Τα παιδιά παίζουν με τις λέξεις…

Τα παιδιά ακούνε τις λέξεις…

Τα παιδιά γεύονται τις λέξεις…»

 

«Τρέξανε τα παιδιά, πήραν στα παχουλά τους χέρια το φεγγάρι κι όλη τη νύχτα παίζανε στον κάμπο…»

Γιάννης Ρίτσος

1η χειμερινή εξόρμηση Καλάβρυτα.

Μια καταπληκτική μέρα με τα πασχαλάκια στο χιονοδρομικό  Καλαβρύτων. Χιονοδρομίες και παιχνίδι με ατελείωτο κέφι.

Η εξέλιξη της γραφής

Στο μάθημα της ρομποτικής ταξιδέψαμε στα βάθη της ιστορίας και ανακαλύψαμε όλους τους τρόπους γραφής.

Από τις βραχογραφίες και τα εικονογράμματα στη σφηνοειδή γραφή  και τα ιερογλυφικά…

 Από τον πάπυρο στο χαρτί και την τυπογραφία… Από τη γραφομηχανή μας στη γλώσσα μηχανής του υπολογιστή και  στα ψηφιακά γράμματα του τάμπλετ. Και εμείς προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε: με ποια γράμματα μοιάζουν τα γράμματα του ρομπότ μας;