Βιωματικό σεμινάριο για τις Πρώτες Βοήθειες.
Σ ήμερα 5-11-2018 οι μαθητές της Γ’ Τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν ένα βιωματικό σεμινβιωματικό άριο γιαβιωματικό τις Πρώτες Βοήθειες. Το σεμινάριο έγινε με αφορμή το πρότζεκτ για τις Πρώτες Βοήθειες, το οποίο δουλεύουν οι μαθητές με τις δασκάλες τους στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης και πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του σχολείου μας από ειδική απεσταλμένη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να μάθουν πρώτες βοήθειες αλλά και να τις εφαρμόσουν στα πλαίσια διαφόρων υποθετικών σεναρίων και παιχνιδιών ρόλων. Έτσι η θεωρία πέρασε στην πράξη κάνοντας τους μαθητές του σχολείου μας <<Μικρούς Διασώστες>>.
«Halloween» στο δημοτικό.
Η λέξη «Halloween» είναι συντομογραφία του «All Hallows Evening», δηλαδή της βραδιάς πριν από τη γιορτή των Αγίων Πάντων, που είναι η 1η Νοεμβρίου. Λέγεται ότι προέρχεται από κέλτικες παραδόσεις σύμφωνα με τις οποίες οι Κέλτες την 31η Οκτωβρίου γιόρταζαν το τέλος της περιόδου της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα. Τα χρώματα που συνδέονται με τη γιορτή είναι το πορτοκαλί και το μαύρο. Το πορτοκαλί συμβολίζει τη φθινοπωρινή σοδειά και το μαύρο τον θάνατο και, γενικά, τον «άλλο κόσμο».
To έθιμο του <<trick or treat>>, σύμφωνα με το οποίο τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι μαζεύοντας γλυκά, φθάνει πίσω στο 16ο αιώνα τότε που οι μεταμφιεσμένοι επισκέπτες αντιπροσώπευαν τις παλιές θεότητες του χειμώνα που απαιτούσαν ανταλλάγματα για καλή τύχη. Από το 18ο αιώνα στην Ιρλανδία και τη Σκωτία συνήθιζαν να κάνουν φάρσες τη συγκεκριμένη μέρα.
Σύμφωνα με τη παράδοση, τη παραμονή των Αγίων Πάντων νηστεύουν το κρέας γι’ αυτό και η μέρα έχει συνδεθεί με χορτοφαγικά εδέσματα όπως κολοκύθες και μήλα. Τα φαναράκια (jack-o-lanterns) καθώς επίσης και οι μαγισσούλες και οι μάγοι με τις σκούπες στο χέρι αποτελούν σήμα κατατεθέν της γιορτής. Το Halloween έχει λάβει και εκπαιδευτικές προεκτάσεις με τη συμμετοχή μαθητών σε δραστηριότητες όπως η χειροτεχνία και το θέατρο κατά τις οποίες τα παιδιά μαθαίνουν για τις παραδόσεις μέσα από το ψυχαγωγικό κομμάτι της γιορτής.
«Το τρένο με τα συναισθήματα»
Τα Προνήπιά μας επισκέφτηκαν το Εργαστήρι τέχνης πολιτισμού και διαδραστικής μάθησης Ένεκα Παιδείας, όπου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το τρένο με τα συναισθήματα». Τα παιδιά επιβιβάστηκαν σε ένα τρένο με φτερά και ταξίδεψαν στις χώρες των συναισθημάτων. Οι μικροί ταξιδιώτες γέμισαν τα βαγόνια με επιθυμίες και όνειρα και επισκέφτηκαν τις χώρες του θύμου, της λύπης, του φόβου, της χαράς και της αγάπης.
Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, οι μαθητές της Β’ τάξης μαζί με τους δασκάλους τους συζήτησαν σχετικά με την αξία της αποταμίευσης στη ζωή μας, βρήκαν τη λύση του αινίγματος και κατασκεύασαν τον κουμπαρά της τάξης τους.
Στους μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης μίλησαν για την αποταμίευση οι κ. Μαρία Σιανοπούλου και Αθανάσιος Παναγόπουλος από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και μοίρασαν τους πολύχρωμους κουμπαράδες με τους οποίους έχουν μεγαλώσει πολλές γενιές.
Ημέρα αποταμίευσης.
Ο «Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας», ο μύθος του Αισώπου ήταν ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουν τα παιδιά την έννοια της Αποταμίευσης. Το ευρώ έγινε παιχνίδι στα χέρια των παιδιών. Μαθηματικές έννοιες όπως η ομαδοποίηση, η ταξινόμηση και η αντιστοίχιση, βοήθησαν τα νήπια και τα προνήπια να αντιληφθούν την αξία του χρήματος.
Και αν δεν το ξέρετε, εμείς θα σας το πούμε:
«Φασούλι, το φασούλι γεμίζει το σακούλι»!!!
Εμείς όμως μάθαμε να ξοδεύουμε καλοσύνη και να αποταμιεύουμε αγάπη, όσα δηλαδή τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν!!!
Επίσκεψη μαθητών Δ΄ τάξης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Την Παρασκευή 19-10-2018 οι μαθητές της Δ΄ τάξης του Σχολείου μας επισκέφτηκαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας που είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου στον τομέα της αρχαίας τέχνης. Στις συλλογές του εκπροσωπούνται όλοι οι πολιτισμοί που άνθισαν στον ελληνικό χώρο από την προϊστορική εποχή ως το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου.